ידיעון הקורסים בימי שני "מקוון תל אביבי"

הרחב הכל
הפיזיקה של היקום – ד"ר אור גוטליב

מסתורי היקום העסיקו את האנושות עוד מראשיתה. כיצד כל התחיל? החיים, הכוכבים שסביבנו? במהלך הקורס ניתן את התשובות לשאלות שהעסיקו, ומעסיקות מדענים וחוקרים רבים: נבין מהו חומר ומהי קרינה, ונגלה את העולם הקוונטי המוזר שסביבנו וארבעת הכוחות המעצבים את היקום. בעזרתם נבין את מחזור חיי הכוכבים ונסקור את הזמנים השונים בהתפתחות היקום, החל מהמפץ הגדול דרך התפשטות היקום ועד לעתידו אשר ייקבע ע"י אנרגיה האפלה. בדרך נפגוש במוזרויות של תורת היחסות, ממסע בזמן, עיקום המרחב זמן, חורים שחורים, וכיצד כל אלו קשור ליקומים מקבילים.

כימיה של היומיום – אריאל בריסקר

הקורס הינו צוהר ייחודי ומרתק לעולם הכימיה והחומרים. בקורס נדבר על מי הם האטומים וכיצד הם מתחברים יחד לכדי חומרים שונים. כמו כן, נראה איך אותם חומרים יוצרים תגובות כימיות ייחודיות בעזרת תכונותיהם השונות. בקורס נלמד מה עושים כימאים במעבדה ונדון בתופעות מעניינות וחשובות בכימיה כמו חמצון- חיזור, חומציות ובסיסיות, ונקשר אותן אל המחקר העדכני ואל חיי היום יום שלנו.

כל שיעור יכלול הסברים, הדגמות וניסויים שניתן לערוך בכל בית.

 

נושאי השיעורים:

1. מבנה וקשרים בין חומרים

2. תרמודינמיקה

3. חמצון וחיזור

4. פולימרים מהיום יום

5.חומצות ובסיסים

6. כימיה אורגנית

סימפוניית המוח - נטע מימון

"החיים ללא מוזיקה יהיו טעות" (פ. ניטשה).

אם תשאלו כל אדם מה הדבר שהכי מהנה בעבורו, מוזיקה תהיה באחד המקומות הראשונים, דבר זה הוכח לא פעם במחקרים. אבל מדוע למוזיקה השפעה כה רבה על חיינו? מה קיסמה של המוזיקה לעורר בנו רגשות ותחושות עזים כל כך, איך היא עושה זאת? בקורס נסקור את השפעתה של המוזיקה על המוח. ממה מורכבים גלי הקול, כיצד הם עוברים באוזן, אילו אזורים במוח המוזיקה מפעילה, מה זה עושה לנו וכיצד אפשר לרתום אותה לעזרה במוגבלויות שונות. נתחיל מסקירה כללית של השפעת המוזיקה על המוח ואז נלמד על רכיביה השונים וכיצד כל אחד משפיע אחרת: גובה הצליל, קצב, שילובים של צלילים והרמוניה. נלמד כיצד מודדים את ההשפעה של מוזיקה על המוח. עם אילו כלים ועל אילו אוכלוסיות נעשו מחקרים שבודקים: האם האהבה למוזיקה נעימה היא מולדת? מדוע מוזיקה קצבית גורמת לנו לזוז/לרקוד? מה גורם לנו להפתעות במוזיקה והאם אנחנו דווקא נהנים מהן? בקורס נלמד על כלי הדמיה מוחיים שונים ושיטות מרתקות שיעזרו לנו להבין מדוע אנחנו כל כך אוהבים מוזיקה.

תקציר המפגשים:

1.     מבוא: מה סוד קיסמה של המוזיקה? נסקור מגוון אזורי מוח שמוזיקה מפעילה, נסביר מה תפקידם ומה גורמת המוזיקה בהפעלתם.

2.     מחקר הקוגניציה המוזיקלית: נכיר את ענף המחקר הקוגניציה המוזיקלית, אילו שאלות מעניינות את החוקרים וכיצד עונים עליהם.

3.     גובה צליל: מוזיקה היא אומנות של סידור צלילים בזמן. מה גורם לצליל להיות גבוה יותר? מה הם הדו רה מי? מהי שמיעה אבסולוטית? איפה כל אלה נמצאים במוח?

4.     קצב: נלמד על רכיבים שונים של קצב במוזיקה, מה הופך מוזיקה למרקידה (groovy)? מה התפקיד החברתי של הסינכרון הקצבי למוזיקה? האם הנוירונים שלנו יכולים לירות בקצב?

5.     קונסוננס ודיסוננס: התופעה האוניברסלית בה שני צלילים יחדיו נשמעים נעימים, העדפה שקיימת אצל תינוקות ואפילו בקופים.

6.     הרמוניה: שילובים של צלילים יחדיו יוצרים אקורדים, מה שהופך את המוזיקה שלנו להרמונית. כיצד המוח צופה את האקורד הבא, מה מייצר עונג ומה מייצרת הפתעה.

ישראל 2050, אנחנו חולמים? - ד"ר אושי קראוס

בואו נעצום עיניים ןנדמיין את המדינה שלנו בעוד שלושים שנה. כן, יהיו לכם ילדים בתיכון או ביסודי. ולא, הם לא יהיו דבוקים כמוכם לסלולרי. תרצו להעביר הודעה? תוכלו להעביר הודעה ישר ממוח למוח. כן, וגם פגישות עבודה תעשו בתוך חדר סלון משותף בראש שלכם. הזוי? כבר עובדים על זה.

ומכונית פרטית? כנראה שכבר לא תהיה לכם. אין צורך. מכוניות שלא שיכות לאיש יסתובבו מעצמן ויאספו נוסעים במחירים זולים. וחשבונות בנק לדוד החשמל שלכם? יהיה כנראה.

אז רגע. מה מכל אלה תחזית סבירה ומה דמיון מופרך?

שאלה טובה.

בקורס שלנו "מבוא ללימודי עתידים" נכיר גם טכנולוגיות עתידניות, אבל במיוחד נלמד להבין מה תחום העתינדות יכול לעשות ומה לא. מה גבולות החיזוי ומה מחוץ להם. נעבוד לא מעט עם תרגילי חשיבה ומשימות מוזרות. יהיה מעניין

הצצה לעולם המשפט- ד"ר שירלי לוי

הקורס מפגיש אתכם לראשונה עם עולם המשפט ומערכת בתי המשפט. מטרתו המרכזית של הקורס היא הקניית ידע בסיסי בתחומי יסוד של עולם המשפט - משפט חוקתי, משפט פלילי, דיני נזיקין, דיני חוזים, ודיני קניין. במהלך הקורס נדון בדברי חקיקה שונים ובהלכות המרכזיות בכל תחום (כלומר פסקי דין עקרוניים). בשיעורים יינתן דגש על סוגיות אקטואליות, וכן ישולבו קטעי וידאו ומשחקים עם הכיתה שיתרמו לחידוד החשיבה המשפטית.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>