אולימפיאדת אסיה

אולימפיאדת אסיה

אולימפיאדת אסיה לפיזיקה כיום היא תחרות הפיזיקה היוקרתית לתלמידים טרום אוניברסיטאיים מארצות אסיה. המודל של התחרות נלקח מהאולימפיאדה הבינלאומית לפיזיקה (IPhO), ומהמשתתפים נדרשת רמה זהה של יכולות אינטלקטואליות. ההבדל היחיד בין התחרות האסיאתית לתחרות הבינלאומית, הוא בכך שבתחרות האסיאתית  מס' המשתתפים בנבחרת הלאומית עומד על 8 תלמידים לכל היותר, בעוד שבתחרות הבינלאומית מס' המשתתפים עומד על 5 תלמידים לכל נבחרת.

 

המשתתפים נבחרים מבתי ספר כלליים או טכניים בכל אחת מהמדינות המשתתפות, כאשר גיל המתחרים לא יעלה על 20, בתאריך ה-30 ביוני באותה שנה של התחרות. התחרות עצמה מורכבת מ-2 חלקים עיקריים: חלק תיאורטי - בו נבחנים המתחרים בשאלות על חומר הלימוד, וחלק מעשי - בו על המשתתפים לבצע ניסויים פיזיקליים מעבדתיים.

 

קצת היסטוריה

מקורה של תחרות ה-APhO היא באולימפיאדה הבינלאומית לפיזיקה (IPhO) - תחרות שנתית שהחלה בוורשה 1967 כתחרות פיזיקה לתלמידים טרום אוניברסיטאיים מכל העולם. בשנת 1999, ראש המשלחת של אינדונזיה, ד"ר יוהנס סוריה, ביחד עם נשיא IPhO דאז, פרופ' וולדמר גורזקובסקי, החליטו ליצור ולארגן את אולימפיאדת אסיה ללפיזיקה הראשונה, שהתקיימה באפריל 2000 באינדונזיה. באירוע זה השתתפו מתחרים מ-12 מדינות שונות באסיה.

 

היישום המוצלח של תחרות זו, הובילה לתחרויות נוספות במדינות מארחות: טייוואן (2001), סינגפור (2002), תאילנד (2003), ויאטנם (2004), אינדונזיה (2005, פעם שניה), קזחסטן (2006), סין (2007), מונגוליה (2008), תאילנד (2009, פעם שניה) וטייוואן (2010, פעם שניה).

 

מטרות האולימפיאדה

  • לסייע בהכנת תלמידים מאסיה לאולימפיאדה הבינלאומית לפיזיקה (IPhO)
  • להקים רשת קשרי עבודה בין ראשי המשלחות לשם שיתוף פעולה עתידי בפרויקטים חינוכיים בתחום החינוך בפיזיקה, כגון יצירת תחרויות פיזיקה במדינות שלהם
  • לעודד מדינות אסיאתיות להשתתף בתחרויות בינלאומיות רבות בפיזיקה

 

ישראל והאולימפיאדה

לראשונה התקיימה אולימפיאדת אסיה ה-12 לפיסיקה בישראל בשנת 2011 באוניברסיטת תל-אביב בשיתוף משרד החינוך, ביה"ס לפיזיקה והיחידה לנוער שוחר מדע ע"ש דב לאוטמן.  

 

באולימפיאדה השתתפו נבחרות מ- 16 מדינות: אינדונזיה, אוסטרליה, הודו, הונג קונג, וייטנאם, טג'יקיסטאן, טייוואן, ישראל, מונגוליה, סין, סינגפור, סרי לנקה, קזחסטן, קירגיסטן, רוסיה ותאילנד. 


הנבחרות שהו בישראל כ 8 ימים - נבחנו באולם הספורט של אוניברסיטת תל אביב שהוסב במיוחד עבור התחרות וטיילו באתרים חשובים בישראל. 

 

בין הזוכים במקום הראשון היו תלמידים מהנבחרת הסינית וכן תלמיד מהנבחרת הישראלית, גל דור. כמו כן, מהנבחרת הישראלית זכו אסף רוזן במדליית כסף, גור פרי ובן-עקיבא פיינשטיין במדליית ארד ואביב פרנקל וקרן בן-צבי בציון לשבח. זכיות אלו הביאו את הנבחרת הישראלית למקום הרביעי והמכובד מתוך 16, ובכך השיגו מקום גבוה יותר מהשנה הקודמת.

 

לאתר האולימפיאדה >>

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>